Spring naar content

home > Blogs > Verhaal > In 100 dagen Werkfit

Stapsgewijs Werkfit

In 100 dagen Werkfit

'Ik weet niet waar ik moet beginnen en wat ik aankan'

Tegenover mij zit Sanne voor een intakegesprek voor een Werkfit-traject. Een jonge vermoeide vrouw die dolgraag weer aan het werk wil. Maar niet weet hoe zij de balans tussen werk en privé voor elkaar moet krijgen.

Jonge vermoeide vrouw, op zoek naar balans

Sanne is als gevolg van Long COVID klachten uitgevallen voor haar werk als psycholoog. Haar belastbaarheid is dermate laag dat direct betaald werk na een poos revalideren nog niet haalbaar is . Momenteel ontvangt ze een arbeidsongeschiktheidsuitkering van het UWV.

Het UWV melde Sanne aan bij Bureau VolZin voor een Werkfit-traject.

Testen van de belasting en belastbaarheid

Bij een Werkfit-traject helpen wij mensen om een realistisch beeld te krijgen welke werkzaamheden bij zijn of haar belastbaarheid past. Dit traject begint met inzicht krijgen in de situatie voor zowel de cliënt als de coach. Om vervolgens samen te bedenken wat de eerste stap is om de belastbaarheid te testen en verder op te bouwen. Dit alles als voorbereiding om op termijn weer aan het werk te kunnen.

Gelukkig weten mijn collega’s en ik wel waar te beginnen.

Vanuit mijn ergotherapeutisch achtergrond hebben wij eerst haar huidige belasting en belastbaarheid in kaart gebracht. Om vervolgens samen stapsgewijs een plan te maken voor de komende maanden.

In 100 dagen Werkfit

Voor haar belangrijke thema’s werden bepaald en besproken, namelijk: gezondheid, vrijwilligerswerk en het definiëren droomjob. Door het stappenplan kreeg Sanne beter zicht en grip op haar situatie en wist ze welke stappen ze kon gaan zetten. Dit alles zette zij zelf om in het “ 100 dagen Werkfit plan”.

Op deze afbeelding is te zien hoe iemand weer werkfit wordt

Beginnend met het (waar mogelijk) verbeteren van haar gezondheidssituatie, gevolgd door het testen en opbouwen van haar belastbaarheid door vrijwilligerswerk als maatje. Dit zorgde voor meer zelfvertrouwen bij Sanne.

De juiste vervolgstap voor haar was een werkervaringsplek vinden. Dit is gelukt bij een welzijnsorganisatie waar zij op laagdrempelige basis intake gesprekken voert.

 

Door deze werkervaringsplek is voor Sanne helder wat de randvoorwaarden voor duurzaam werk zijn. Zij heeft weer vertrouwen in de toekomst en loopbaan.

Op naar de volgende stap:

Zoeken naar leuk en duurzaam betaald werk!

Foto Kim 90

Kim Braas, Specialist Werk & Gezondheid - Ergotherapeut

22 februari 2023

Deel dit blog