Spring naar content

home > Blogs > Kennis > Prettig thuiswerken, meer dan alleen een goede bureaustoel

Do's en don'ts

Prettig thuiswerken, meer dan alleen een goede bureaustoel

We kennen het inmiddels allemaal wel.

Vlug iets doen, geen pauze nemen of te lang doorgaan in dezelfde houding. Het thuiswerken maakt dit niet gemakkelijker. Wordt dit van ons verwacht? Of leggen we dit onszelf op?

Als ergotherapeut en specialist Werk& Gezondheid werk ik tijdens online werkplekadvies aan verandering door bewustwording.

Leg jezelf geen onnodige druk op

Druk tijdens het werk, druk die ons opgelegd wordt. Althans, dat denken we vaak.

“Het maakt mij angstig dat ik de indruk wek dat ik even niets aan het doen ben”

Onlangs zat ik in een gesprek met een vrouw tijdens een online werkplekadvies, die dit letterlijk zei. Angstig, omdat collega’s wellicht iets van haar verwachten wat zij niet waar kan maken. Of gaan praten óver haar als ze haar werk niet goed heeft gedaan. Het gevoel van angst tijdens het werk zorgt ervoor dat we alles steeds beter willen doen en dat het nooit goed genoeg voelt. Op deze manier ontstaat een vicieuze cirkel die op den duur steeds groter wordt. Het is van groot belang dit bespreekbaar te maken met collega’s. Denken zij daadwerkelijk zo? Probeer de angst te laten verdwijnen. Ik stel daarbij altijd de vraag terug: "Neem jij op kantoor wel altijd alle telefoontjes direct op? Daar drukken we wel eens weg, als we zelf te druk zijn! Want op kantoor mag het wel, schijnbaar."

Afwisseling doet wonderen

Zelf heb ik de mazzel dat wij als Specialist Werk & Gezondheid juist gestimuleerd worden om tussendoor even iets anders te doen dan voortdurend te knallen. Het moet ook wel. Wij willen het goede voorbeeld geven en anderen hiervan bewust maken. Toen ik dit onlangs adviseerde, kreeg ik als antwoord terug: maar dat past niet in onze bedrijfscultuur. Onzin, als je het mij vraagt. Op kantoor pak je toch die kop koffie? Of gaan de rokers regelmatig naar buiten. Dat kan thuis ook! Beweeg tussen je werkzaamheden door. Pleeg bijvoorbeeld je telefoontjes staand of doe kleine huishoudelijke taken tussendoor. Kleine aanpassingen kunnen veranderen. Daarbij ben je juist vrijer van geest als je tussendoor naar buiten gaat. Je concentratieboog houdt het gedurende de dag langer vol wanneer je tussendoor afwisselt. En wat betreft de bedrijfscultuur: Volgens mij vindt jouw werkgever het ook prettig, als blijkt dat je door wat kleine onderbrekingen juist heel productief blijkt te zijn!

Minder is meer

En dan is er altijd die persoon die helemaal geen pauze neemt en zelfs in de avonduren nog het nodige werk verricht. Tenminste, denkt te verrichten. Want ook dan zal de productiviteit echt niet meer zo hoog liggen. Neem bewust je pauze en geniet van je lunch! Je zal mij ook niet horen zeggen dat je in de avond niets aan werk mag doen. Want dat mag, maar doe dan in de middag iets anders! Verdeel dit op een manier hoe dit voor jou het meeste passend is. Wanneer je in de middag iets met de kinderen wilt doen en ’s avonds nog wat werk verricht omdat de kinderen dan op bed liggen, prima. Echter, zorg niet voor het én-én effect. Dan blijf je juist in die vicieuze cirkel hangen, want: hoe langer we doorwerken, hoe minder productief we worden. En daarbij: hoe minder productief we zijn, hoe meer het werk zich opstapelt.

Poes op laptop

Jouw situatie onder de loep nemen

Wil jij het thuiswerken hanteerbaarder maken? Ben jij ook benieuwd hoe dat kan in jouw specifieke situatie? Wil je wat werkdruk wegnemen, de juiste houding aannemen of wellicht gewoon bevestiging krijgen dat je het al heel goed blijkt te doen? Dan is het online werkplekadvies waarschijnlijk wat voor jou. Tijdens ons online thuisbezoek kijken we samen met jou niet alleen naar de werkplek zelf maar ook naar de hoe je bijvoorbeeld je werk verdeelt en hoe je je dag afwisselender kunt maken. Samen zoeken we naar praktische en haalbare oplossingen.

“Kleine aanpassingen kunnen veel veranderen”

Wil je meer weten over het online thuiswerkplekadvies, bel dan naar 088-2669900 en vraag naar Justin de Keijser of Josta van Diemen. Of stel je vraag via ons contactformulier.

Contact

 

 

werkplek met standaard
8f885817-f887-44c0-be96-8d358979dc38

Justin de Keijser - Specialist Werk& Gezondheid- Ergotherapeut

18 januari 2021

Deel dit blog