Spring naar content

Investeren in medewerkers

Minder verzuim door vitale en betrokken medewerkers

Bespaar € 400,00 verzuimkosten per dag

Gasinstallatie installateur

home > Duurzame Inzetbaarheid > Duurzame Inzetbaarheidsanalyse > Minder verzuim door vitale en betrokken medewerkers

Minder verzuim door vitale en betrokken medewerkers

Minder verzuim door vitale en betrokken medewerkers

Hoe blijven medewerkers vitaal en betrokken? En wat levert investeren in medewerkers voor de organisatie op? De kosten die verzuim met zich meebrengen, zijn bij veel organisaties bekend. Dit kan wel oplopen tot €400,- per dag.

 

Het sneeuwbal effect

Een verzuimende medewerker is als het sneeuwbal effect. Want als die ene medewerker verzuimt, neemt de werkdruk toe voor de andere werknemers. Als van de 10 medewerkers, 1 medewerker afwezig is, moeten 9 werknemers het werk voor de hele groep opknappen. Voor een dagje is dat geen probleem, maar als dit vaak voorkomt worden deze medewerkers als gevolg van overbelasting minder bevlogen en energiek in hun werk.

De productie neemt af en medewerkers lopen lichamelijk en/of mentaal op hun laatste benen. Met nog meer kosten en verlies als gevolg.

 

De productie neemt af en medewerkers lopen lichamelijk en/of mentaal op hun laatste benen. Met nog meer kosten en verlies als gevolg

Duurzame inzetbaarheidsonderzoek

Om dit alles voor te zijn heeft Bureau VolZin de duurzaam inzetbaarheidsanalyse. Met dit instrument, blijven medewerkers vitaal en betrokken.

Met de medewerker wordt onderzocht hoe duurzame inzetbaarheid hij is om vervolgens een plan te maken om duurzaam inzetbaar te blijven of worden.

Kernvragen zijn:

Hoe blijf je gezond, plezierig en goed aan het werk? Wat gaat goed, wat heeft nu aandacht aandacht nodig en wat zijn de eerste acties?

Door de brede wijze van onderzoeken en het open gesprek kunnen de aandachtspunten heel divers zijn. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Fysieke belemmeringen als gevolg van mantelzorg
  • Stress als gevolg van financiële zorgen
  • Het huidige werk is niet passend genoeg door onderliggende fysieke klachten
  • Verminderd functioneren op het werk, doordat het teamgevoel weg is en er zaken met collega’s spelen
  • Grotere herstelbehoefte, door een hoge werkdruk

Betrokken en productieve medewerkers

Op het moment dat dat de medewerkers vitaal en betrokken zijn, is de kans op verzuim minder groot. De medewerkers blijven enthousiast aan het werk en daarbij neemt het werkgeluk en werkvermogen toe. Resultaat: een betrokken en productieve groep werknemers, wat de organisatie in de cijfers en resultaten terugziet. Dit is mede gebleken uit onderzoek State of the Global Workplace 2022 Report van Gallup. Hierin is te lezen, dat organisaties met medewerkers die meer betrokken zijn een hogere productiviteit, betere klantencijfers en een hogere winst hebben.

State of the Global Workplace 2022 Report van Gallup

Klik op de afbeelding voor een video over de meest recente werknemersgegevens en werkplektrends.

Bewustwording en eigen keuzes maken

De duurzaam inzetbaarheidsanalyse van Bureau VolZin heeft dus positieve invloed op de cijfers van de organisatie, maar biedt ook andere mogelijkheden voor de medewerkers. Zij krijgen inzicht in  werk en leven. Dit ondersteunt bij het nemen van eigen regie en het maken van eigen keuzes in duurzaam inzetbaar worden en blijven.

Hoe ziet een duurzame inzetbaarheidsanalyse eruit?

De duurzame inzetbaarheidsanalyse bestaat uit een aantal verschillenden delen.

  • Het meten van  duurzame inzetbaarheid aan de hand van de DIX , ontwikkeld door TNO.
  • Een vitaliteitscheck bij onze vitaliteitscoach
  • Drie coachingsgesprekken met onze adviseur Duurzame Inzetbaarheid, gericht op analyse hoe duurzaam inzetbaar de medewerker is en kan blijven met daarbij een haalbaar plan van aanpak.
DUURZAME INZETBAARHEIDSINDEX TNO

In dit model van TNO is te zien uit welke onderdelen de duurzame inzetbaarheidsindex (DIX) is opgebouwd.

Ons uitgangspunt is dat de werknemer met dit plan zo veel als mogelijk zelf aan de slag kan. Toch kan het ook zijn dat u nog extra begeleiding nodig heeft om uw doelen te realiseren. Zo kunt u bijvoorbeeld baat hebben bij loopbaancoaching of ons individuele vitaliteitsprogramma.

Voor individuele medewerkers of de hele organisatie

De duurzame inzetbaarheidsanalyse wordt door organisaties op verschillende manieren aangeboden. Namelijk aan:

  • individuele medewerkers waar al  vragen of twijfels zijn over de duurzame inzetbaarheid.
  • iedereen uit de hele organisatie of één specifieke afdeling. Het voordeel hiervan is dat daarmee ook de medewerker die niet verzuimt de aandacht en kansen krijgt die nodig zijn om duurzaam inzetbaar te blijven.

 

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

20201013-IMG_4983

Vraag onze specialisten

Meer weten over de duurzaam inzetbaarheidsanalyse?

Onze specialisten Duurzame Inzetbaarheid, Justin de Keijser en Natascha van Schaardenburgh kunnen u alles vertellen over de duurzaam inzetbaarheidsanalyse. Ook voor andere vragen rondom verzuim, ontwikkeling, binden en boeien kunt u terecht bij Justin en Natascha.

Group 3

DIX

Group 3

Vitaliteitscheck

Group 3

coachingsgesprekken