Spring naar content

home > Een taartje van Linda

Een taartje om het te vieren

Een brief aan Gaia

Samen kennismaken

Het is mei 2018. Je zit in de wachtruimte van Bureau Volzin, voor je eerste gesprek.

Op het moment dat ik je op kom halen voor het gesprek, zie ik je lachen en onwennig om je heen kijken.  Je vertelt mij in de gespreksruimte dat je graag iets wil doen. Maar dat is niet makkelijk. Je hebt de diagnose autisme en MCCD. Vragen die jij mij stelt zijn: kan ik wel werken als ik autisme heb? En hoe kom ik aan werk? Ik vertel dat ik je onzekerheid begrijp en dat ik mij inleef in je aandachtspunten. Alleen voelen wat jij voelt, kan ik niet. Maar met openheid naar elkaar toe en vertrouwen komen we een eind. Je bent opgelucht en blij dat je geholpen kan worden.

Door het re-integratietraject Werkfit ontdek je waar je interesses liggen. Maar ook wat je moeilijk vind. Je bent goed in het zien van details, bent loyaal en eerlijk. Je vindt het lastig om overzicht te bewaren, hebt moeite met verandering en wil heel graag van tevoren weten wat er van je wordt verwacht.

Trots en nuttig voelen

Je begint als vrijwilliger bij de Wildopvang en bij de Wereldwinkel. Je leert contact te leggen met zowel dieren als mensen. De werkzaamheden zijn het adviseren van mensen in de winkel en artikelen afrekenen. Dit had je nooit gedacht te kunnen en het maakt je trots. Het vrijwilligerswerk biedt structuur. Je voelt je er inmiddels thuis en voelt je nuttig.

Wij sluiten het re-integratietraject Werkfit positief af en ik adviseer het UWV dat een re-integratietraject Naar Werk je verder kan helpen om uiteindelijk een betaalde baan te bemachtigen.

Op weg naar werk

Ondanks je motivatie om de volgende stap te maken in jouw loopbaan heb je toch de volgende vragen: Kan ik nog meer? Kan ik echt betaald werk verrichten?

Ik heb daar het volste vertrouwen in en probeer jou bewust te maken van jouw kwaliteiten. Ik vertel je dat je bij de juiste werkgever een hele goede aanvulling kan zijn. Wij beginnen het re-integratietraject Naar Werk. Er breekt ook een onzekere periode aan. Jouw gezondheid, maar ook de mijne, laat te wensen over en de winterperiode zorgt voor een aantal weken waarin wij elkaar niet zien. Gelukkig kunnen wij in januari 2020 weer verder. Je miste de structuur van onze afspraken en een doel. De verwachtingen waren onduidelijk geworden. Daarom plannen wij tot aan het einde van het re-integratietraject Naar Werk afspraken in, zodat je weet wanneer je mij ziet en duidelijk is welke activiteiten je kan ondernemen.

Je krijgt er weer zin in en komt met ideeën! Je wilt graag werk verrichten waarbij je je detailgerichtheid kan inzetten en loyaal kan zijn. Bij een ROC in Rotterdam zijn er mogelijkheden voor jou om de HRM afdeling te ondersteunen. Na een sollicitatiegesprek en meeloopochtend krijg je goed nieuws. Je mag beginnen. Een betaalde baan wordt werkelijkheid.

Aan de slag

In september ga je aan de slag bij een ROC. Wat mogen zij blij zijn met jou!

Ik zal je verder helpen en ondersteunen door middel van jobcoaching.

Onze samenwerking wordt voorgezet en wat ben ik trots op wat je tot nu toe hebt bereikt!

Tot snel. Dan eten we om het te vieren een lekker taartje!

Linda 

 

Deze brief is geschreven door Linda van Rooij, Specialist Werk & Gezondheid. Zij heeft zich gespecialiseerd in autisme & werk.