Spring naar content

home > Re-integratie > Eerste spoor

Terugkeer in het eigen werk

Re-integratie 1e spoor

Weer aan het werk gaan na langdurige ziekte is vaak geen kwestie van ‘gewoon weer beginnen’. Bureau VolZin ondersteunt werknemers bij hun terugkeer zodat ze hun eigen werk weer kunnen oppakken of ander passend werk gaan doen binnen de eigen organisatie. Onze aanpak vergroot de kans op een succesvolle terugkeer.

Re-integratie Spoor 1 en Spoor 2

Werkgever en werknemer zijn samen verantwoordelijk voor het herstel richting werk. In het eerste ziektejaar zijn de activiteiten vooral gericht op terugkeer naar de eigen baan (Spoor 1a) of een andere functie binnen het bedrijf (Spoor 1b). Wanneer terugkeer binnen het bedrijf niet mogelijk is, start de re-integratie naar een functie buiten het eigen bedrijf (Spoor 2). Dit kan ook parallel lopen aan het Spoor 1-traject.

Spoor 1a: Naar de eigen functie

Bureau VolZin bekijkt hoe het mogelijk wordt om het eigen werk weer op te pakken. Dat gebeurt door coaching: de werknemer leert bijvoorbeeld om de energie anders te verdelen of de werkwijze of houding te veranderen. Het kan ook gaan om de eigen grenzen; die te verkennen, te verleggen of juist duidelijker te stellen. We betrekken en adviseren de collega’s en leidinggevenden: er ontstaat meer begrip en duidelijkheid over de veranderde situatie. Ons werk is vaak praktisch van aard: het aanpassen van de werkplek behoort tot de mogelijkheden.

Spoor 1b: Een andere functie binnen hetzelfde bedrijf

Soms is het niet mogelijk dat een werknemer zijn oude werk weer oppakt, maar kan hij wel in een andere functie in hetzelfde bedrijf aan de slag. Bureau VolZin denkt met de werkgever en werknemer mee welke alternatieve functies passend zijn en begeleidt de werknemer, bijvoorbeeld door nieuwe vaardigheden aan te leren. Ook praktische aanpassingen aan de werkplek zijn mogelijk.

Wat zeggen cliënten  over Bureau VolZin?

“Na een herseninfarct had ik moeite met het oppakken van mijn werkzaamheden. Bureau VolZin heeft me het vertrouwen gegeven dat ik de doelen die ik stelde kon behalen, door me met positieve blik te laten kijken naar wat ik allemaal had bereikt. De specialist heeft me geholpen te reflecteren op de werktaken en deze geleidelijk weer op te bouwen.  Ik vond de begeleiding prettig, persoonlijk, maar bovenal professioneel en aangepast aan de specifieke situatie.”
Mart, 39 jaar

“Vanwege de klachten die ik had was het de vraag of ik werkzaam kon blijven in het onderwijs. Na een prettige kennismaking bij Bureau VolZin zijn door no-nonsense gesprekken deze klachten in kaart gebracht. De Specialist Werk & Gezondheid besprak steeds een thema, ondersteund met theorie. Dit heeft bijgedragen aan waar ik mij nu bevind.

Doordat ik alles uitprobeerde in de praktijk, kreeg ik steeds meer vertrouwen in mijzelf en mijn omgeving en grip op mijn leven. De belangrijkste les die ik heb geleerd is hoe ik beter voor mezelf kan zorgen. En de noodzaak daarvan! Ik ben nog steeds werkzaam in het onderwijs en solliciteer nu zelfs naar een andere functie.”
Dionne, 47 jaar

Group 3

"Bureau VolZin heeft me het vertrouwen gegeven dat ik de doelen die ik stelde ook kon behalen, door me met positieve blik te laten kijken naar wat ik allemaal had bereikt."

Group 3

"De Specialist Werk & Gezondheid besprak steeds een thema, ondersteund met theorie. Dit heeft bijgedragen aan waar ik mij nu bevind."

Group 3

"De belangrijkste les die ik heb geleerd is hoe ik beter voor mezelf kan zorgen. En de noodzaak daarvan!"