Spring naar content

home > Duurzame Inzetbaarheid > Wat is Duurzame Inzetbaarheid?

Meer werkplezier, een hogere productiviteit en minder verzuim

Duurzame inzetbaarheid

Als werkgever wilt u dat uw werknemers gezond en gemotiveerd blijven en werknemers willen dat zelf ook. Bij Bureau VolZin geloven we dat er meer werkplezier, minder verzuim en een hogere arbeidsproductiviteit is, als u daar samen werk van maakt. We helpen u graag op weg naar duurzame inzetbaarheid.

Iedereen verantwoordelijk

Een werknemer met een zwaar beroep kan denken: Het zal mijn tijd wel duren. Maar hij kan ook anticiperen: Wat kan ik wél gaan doen als ik mijn werk lichamelijk niet meer aankan? Of neem iemand die dagelijks werkt met bepaalde software: blijft zij op de hoogte van technologische ontwikkelingen of is haar werk straks niet meer relevant? En hoe zit het met medewerkers die de zorg voor kinderen of mantelzorg willen combineren met een baan – is parttime werken een optie binnen de organisatie? Het zijn allemaal voorbeelden van actief vooruit denken. Dat gebeurt het best in een sfeer waarin zowel werkgever als werknemer geprikkeld wordt om vooruit te kijken. Samen voelen ze zich verantwoordelijk voor de gezondheid, betrokkenheid en ontwikkeling van iedereen.

Leeftijdsonafhankelijk

Duurzame inzetbaarheid is niet alleen relevant voor ‘oudere medewerkers’. Inzetbaarheid gaat over goed en breed inzetbaar zijn, waarbij je soms zelfs buiten je functie en eigen organisatie kijkt. We hebben het daarnaast over ‘duurzaam’, omdat we graag zien dat medewerkers inzetbaar blijven, óók op langere termijn.

Wat zijn voorbeelden van duurzame inzetbaarheid?

Bij Bureau VolZin hebben wij de afgelopen jaren veel expertise opgebouwd op het gebied van:

Gezondheid en vitaliteit
Een werknemer gedijt het best op een gezonde werkplek. Gezond eten en veel bewegen, maar ook de fysieke en mentale belastbaarheid horen hierbij.

Loopbaan en ontwikkelen
Dit gaat over de bereidheid en de mogelijkheden van iemand om zich te ontwikkelen zodat de huidige functie goed kan worden uitgevoerd. Maar het gaat ook over de mogelijkheden, kansen en wensen voor toekomstig werk.

Motivatie en betrokkenheid
Sluit de baan aan bij wat voor een medewerker belangrijk is? En past de medewerker bij de visie en waarden van het bedrjif? Als hier een wederzijdse match is, dan is een medewerker vaak loyaal aan de organisatie, betrokken bij het werk en bij andere collega’s.

Werkgeverschap
Hoe is werk georganiseerd binnen een bedrijf? Wat zijn de functies en werkzaamheden binnen de organisatie, hoe is de de werkomgeving, zijn er gezonde werkomstandigheden en is er sprake van motiverend leiderschap? Hoe staat het met de werklast, de werkdruk en de werksfeer en ervaren medewerkers autonomie in hun werk?

 

Relevante pagina's